Hvorfor jeg publiserer Breiviks brev fra fengselet

I del 2 av min bok Vitne til vanvidd analyserer jeg visse momenter i Anders Behring Breiviks kompendium eller såkalte manifest som etablerte medier ofte har ignorert. Jeg omtaler også et engelsk brev ABB sendte fra fengselet i begynnelsen av 2014 hvor han spesifikt tok avstand fra meg og andre antiislamister. Deler av dette brevet ble publisert på nettsiden Gates of Vienna i 2014.

Jeg omtaler derimot ikke innholdet i Breiviks andre brev fra fengselet i Vitne til vanvidd, av den enkle grunn at jeg ikke hadde sett noen av dem før min bok ble publisert. I mars 2016 fikk jeg omsider tilgang til en kilde som hadde disse brevene. Jeg har selv aldri mottatt noe brev fra Breivik. Jeg fikk heller ikke det såkalte manifestet via e-post i juli 2011, selv om mange mennesker ser ut til å tro at jeg gjorde det. Kilden som hadde brevene har beholdt originalene. Derimot sørget jeg for å ta bilder med digitalt kamera av sidene.

Jeg har brukt noen dager på å tenke igjennom om jeg skulle publisere disse bildene. Noen medier vil kanskje bruke dem til å klistre meg til Breivik nok en gang. Dette gjør de imidlertid uansett. Brevene kan kanskje også bidra til oppmerksomhet omkring Breiviks person og ego. Dette er også noe massemediene gjør uansett.

Til gjengjeld finnes det flere grunner til å publisere Breiviks brev fra fengselet. Massemediene har vært påfallende stille omkring innholdet av disse. I alle fall sett i forhold til hvor mye tid de brukte på ABBs såkalte manifest. Avisen VG publiserte ulovlig begge de to rettspsykiatriske erklæringene om Breivik. Hvorfor er de da så tause om dette? Det kan ikke være fordi de ikke ønsker å gi ABB mer oppmerksomhet. Rettssaken om Breiviks soningsforhold i fengselet har igjen skapt mye medieomtale av ham våren 2016.

Etter å ha lest brevene finner jeg dem enda mer psykologisk avvikende enn det Breivik selv skrev i manifestet. Jeg tok meg selv i å le spontant flere ganger da jeg leste teksten. Noe av det Breivik skriver er så sykt og absurd at det er svært vanskelig å ta seriøst. Det skulle ha vært interessant å få vite hva som står i brevene Breivik ikke får sendt fra fengselet. Det han har fått sende er svært spesielt og ekstremt avvikende. Mitt syn er at Breiviks fengselsbrev styrker teorien om at han kort og godt er sinnssyk. Det er god grunn til å mistenke at dette er årsaken til at massemediene nesten ikke har sagt noe om innholdet.

Av hensyn til offentlig debatt og ytringsfrihet publiserer jeg derfor Breiviks brev fra fengselet her. Da kan de som ønsker dette lese brevene selv og gjøre seg opp sin egen mening. Er dommen om tilregnelighet fra 2012 feilaktig? Er Breivik gal, også i medisinsk forstand? Les og døm selv.

Dessverre ble noe av rekkefølgen på sidene rotet til av et problem med programvaren til WordPress som jeg ikke kjenner. Heldigvis er sidene nummerert fra Breivik selv. Oppløsningen på bildene er også akseptabel. Det bør være fullt mulig å lese sidene.

Breivik brev 1

Breivik brev 2

Breivik brev 3

Breivik brev 4

Breivik brev 5

5 thoughts on “Hvorfor jeg publiserer Breiviks brev fra fengselet

    1. The pages of these letters should be readable as they are now, even though the software of WordPress seems to have messed up the page order. I do not intend to do more about this at the moment.

      Like

  1. De er fremdeles hulter til bulter. Jeg har laget pdf-filer av dem. Du kan publisere dem som pdf-filer her på bloggen hvis du vil ha disse.

    Det finne visstnok også WordPress-tillegg som gjør det mulig å publisere pdf-filer som også kan leses direkte fra siden du publiserer på.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s